Octavia RS - nowe auto kilka pytań

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sebastian75
    Elegance
    • 2013
    • 912

Infoludek,

masz rację - Kessy jest cool, jak jadę Meganką, to szarpię klamkę z reguły, zanim "dojdę do tego", że muszę poszukać karty i nacisnąć kluczyk

Passata nie widziałem w realu - ale dobrze pamiętam, że DS5 mi się baaardzo podobał - a jak zobaczyłem go w salonie to się załamałem...

Cały czas biję się z myślami, co do wyciszenia RSa - za tydzień będę wiedział, czy za rok sprzedać (wtedy półtora letniego) RSa i kupić Passata - czy też pojeździć RSem trochę dłużej

Komentarz

• dj1978
      Ambiente
      • 2014
      • 181
      • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Zamieszczone przez Infoludek

Jest to dla mnie rzecz materialna i nie na całe życie.
      I dzięki temu będzie Ci się łatwiej pogodzi z kiepską jakością Skody. Auta ładnie wyglądą i nawet fajnie się jeździ. Po wcale niedługim czasie, gdy się znudzi, zaczną irytować mankamenty jakościowe (skrzypienie i trzeszczenie różnych plastików). Za te pieniądze można mieć auto na mniejszym wypasie, ale dające pełną satysfakcję z wydanych pieniędzy (np Volvo S60).

Komentarz

• Chris11
        RS
        • 2011
        • 1587

Zamieszczone przez dj1978
        I dzięki temu będzie Ci się łatwiej pogodzi z kiepską jakością Skody. Auta ładnie wyglądą i nawet fajnie się jeździ. Po wcale niedługim czasie, gdy się znudzi, zaczną irytować mankamenty jakościowe (skrzypienie i trzeszczenie różnych plastików). Za te pieniądze można mieć auto na mniejszym wypasie, ale dające pełną satysfakcję z wydanych pieniędzy (np Volvo S60).
        Coś jeszcze jesteś w stanie wywróżyć ze swojej szklanej kuli??
        Na przykład, kiedy dopadną go hemoroidy... ...oczywiście od jeżdżenia Skodą.

Komentarz

• leszekmw
          RS
          • 2005
          • 5356

Za te pieniądze można mieć auto na mniejszym wypasie, ale dające pełną satysfakcję z wydanych pieniędzy (np Volvo S60).
          chyba sporo innych również..
          ale to jak już pisane było , każdy wydaje swoją kasę jak chce.

niemniej 130 za octavie to abstrakcja mimo wszystko.. :wink:
          O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
          GVI 1.4TSI
          LANCIA YPSILON 1.2 MPI
          tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• dj1978
            Ambiente
            • 2014
            • 181

Zamieszczone przez Chris11
            Zadne to wróżby tylko osobiste doświadczenia z użytkowania O3 RS

Komentarz

• Sebastian75
              Elegance
              • 2013
              • 912

Za te pieniądze można mieć auto na mniejszym wypasie, ale dające pełną satysfakcję z wydanych pieniędzy (np Volvo S60).
              Głupoty piszesz - jechałęś VolvoS60?

Ja jechałem raz - w tym samym dniu, kiedy jechałem Octavią III.

I na pewno Volvo nie kupię. Poziom wyciszenia S60 jest dwie klasy niżej w stosunku do Octavii. Komfort jazdy na pewno nie lepszy - a wyposażenie dodatkowe znacznie bardziej ubogie.

No i nie ma DSG.

Sorry - Volvo to zły przykład

Komentarz

• Chris11
                RS
                • 2011
                • 1587

Zamieszczone przez Chris11
                Zadne to wróżby tylko osobiste doświadczenia z użytkowania O3 RS
                Osobiste doświadczenia są subiektywne... To, co dla Ciebie może być drażniące, tego inni mogą w ogóle nie doświadczać, więc nie ma co na starcie straszyć.

Komentarz

• Sebastian75
                  Elegance
                  • 2013
                  • 912

Mi brakuje 4x4 i lepszego wyciszenia - poza tym jestem mega zadowolony

Aha - i muszę jeszcze rozgryźć obsługę głosową

Komentarz

• dj1978
                    Ambiente
                    • 2014
                    • 181

Zamieszczone przez Sebastian75
                    Głupoty piszesz - jechałęś VolvoS60?

Ja jechałem raz - w tym samym dniu, kiedy jechałem Octavią III.

I na pewno Volvo nie kupię. Poziom wyciszenia S60 jest dwie klasy niżej w stosunku do Octavii. Komfort jazdy na pewno nie lepszy - a wyposażenie dodatkowe znacznie bardziej ubogie.

No i nie ma DSG.

Sorry - Volvo to zły przykład
                    Jeździłem Volvo S60, dlatego podaję jako przykład. Dla mnie poziom wyciszenia był rewelacyjnie niski (przy duzych prędkościach szum wiatru i opon nie istniał). Poza tym jest to opinia większości użytkowników Volvo, więc moja opinia nie jest subiektywna. Użytkownicy O3 generalnie narzekają na szumy i trzeszczenie plastików. Dodajmy, że 8-biegów automatVolvo śmiało można porównać do DSG.

No, ale jest to forum Skody, więc niech dalej toczą się dyskusję o plusach i minusach Skody

Komentarz

• Tippo
                      L&K
                      • 2009
                      • 1349
                      • Octavia III (5E3)
                      • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Nie jest to problem dla mnie. Nie liczę ile tankuje( może i dobrze )Bo qq +2 poniżej 10l rzadko miałem ( na trasie) , a wiem ze jak sie chce to 5,8 da radę uzyskać...
                      To tutaj bedziesz mial podobnie, ale duuuzo wieksza frajde z jazdy niz tym kolcem z nissana Do tego, jesli nie bedziesz rozpaczal nad tankowaniem to juz wogole :P
                      Bedzie tez sporo ciszej niz w klekocie Rs, bo octa nie jest jakos super wytlumiona, choc i tak lepiej niz suvy nissana, z kotrymi mam stycznosc od dawna.
                      Zamieszczone przez leszekmw
                      Moze i tak ,ale nie kazdy chce sie obnosic z tym co ma, kolega bierze skode i 99% ludzi nie uwierzy ile to kosztuje Do tego nie bedzie rozpaczal nad kazda ryska i wgniotka na aucie.
                      Czy tylko ja i kolega Infoludek na tym forum mam skode, bo chcialem skode a nie dlatego, ze mnie nie stac na audi??

Komentarz

• Sebastian75
                        Elegance
                        • 2013
                        • 912

Jak napisałem - jechałem S60 po Krakowie oraz na obwodnicy.
                        Masakra - nie polecam nikomu - przy 100 na godzinę w Krakowie jest już głośno.
                        Aby nie było, że mam Skodę.... sprzedawca mi przyznał, że poziom wyciszenia jest niestety niższy "ale za to pod kątem bezpieczeńśtwa...".
                        Dlatego nie można mi zarzucić, że to moje subiektywne odczucie - skoro sprzedawca z salonu przyznaje, że Skoda jest lepiej wyciszona

Komentarz

• Infoludek
                          Drive
                          • 2014
                          • 75

Panowie

-Napewno napisze jakie są moje odczucia po odebraniu rs w przyszłym tygodniu.

-Co do obnoszenia sie autem powiem ze największym problemem na ta chwile jest dla mnie to ze będę sie rzucał w oczy bo wybrałem wersje rs

Duży miałem dylemat miedzy kolorem czarnym a niebieskim. Niebieski mi sie bardzo podobał ale zastanawiałem sie nad czarnym by właśnie nie rzucać sie w oczy i wygrała wersja niebieska bo były w lepszej konfiguracji dla mnie niż czarne ( marzylo mi sie auto z vebasto ale niestety salony nie zamawiają akurat rsek z ta opcja , ale jest jeszcze czas na to) , kosztem rzucania sie w oczy ale pocieszyl mnie kolega stwierdzeniem "Skodę sie kupuje nie po to by sie rzucać w oczy" wiec mam nadzieje ze tak będzie, .... Jest to chore rozumowanie ale spowodowane polskimi relacjami.

Powiem wam przykład jak ludzie potrafią być zawistni .

Kolega kupił sobie BMW 7 czarne ,przyciemniane auto za 300k, mieszka w blokowisku .
                          Po miesiącu miał ryse gwoździem/kluczem na 2 drzwiach i nadkole przednim... Gwarantował ze nie chodzi o złe parkowanie. Druga abstrakcyjna rzecz ... Bardzo dużo jeździ 60-70k km rocznie i dziwnym trafem zaobserwował wzrost kontroli drogowych bez przyczyn jak jeździł BMW ( kontrola policji zawartości bagażnika i dokumentów ) , jak jeździ toyota aurisem mówił ze takowych nigdy nie miał / bez przyczyny. Ja w sumie tez nie kojarzę bym miał kontrole policji kiedykolwiek bez przyczyny...

Ale to już odbiegamy od tematu

Komentarz

• Chris11
                            RS
                            • 2011
                            • 1587

Duży miałem dylemat miedzy kolorem czarnym a niebieskim. Niebieski mi sie bardzo podobał ale zastanawiałem sie nad czarnym by właśnie nie rzucać sie w oczy i wygrała wersja niebieska bo były w lepszej konfiguracji dla mnie niż czarne ( marzylo mi sie auto z vebasto ale niestety salony nie zamawiają akurat rsek z ta opcja , ale jest jeszcze czas na to) , kosztem rzucania sie w oczy ale pocieszyl mnie kolega stwierdzeniem "Skodę sie kupuje nie po to by sie rzucać w oczy" wiec mam nadzieje ze tak będzie, .... Jest to chore rozumowanie ale spowodowane polskimi relacjami.
                            IMHO OIIIRS prawie w ogóle nie odróżnia się od "zwykłej".
                            W OII był słuszny spoiler, zarezerwowany kolor i LEDy w przednim zderzaku, które od razu odróżniały wersje.
                            W OIII spoiler jakiś taki mikrusi, kolor można wziąć nawet do 1.2TSI, a i LEDy jakoś tak już nie robią wrażenia.

Także, nie masz się co bać.

Komentarz

• rafiki
                              RS
                              • 2012
                              • 15976
                              • Superb III (3V3)

Aby nie było, że mam Skodę.... sprzedawca mi przyznał, że poziom wyciszenia jest niestety niższy "ale za to pod kątem bezpieczeńśtwa...".
                              Dlatego nie można mi zarzucić, że to moje subiektywne odczucie - skoro sprzedawca z salonu przyznaje, że Skoda jest lepiej wyciszona
                              Uściślij, bo z pierwszego zdania wynika, że to Volvo jest lepiej wyciszone...poza tym, co Ci miał sprzedawca powiedzieć? Jemu zależy żeby sprzedać jak najwięcej to miał chwalić konkurencję?
                              رافال
                              Spoty
                              Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• krzyzakp
                                L&K
                                • 2013
                                • 1016

CO do zabezpieczen: Odciecie zapłonu + odciecie gniazda komputera.
                                Blokada skrzyni - owszem, upierdliwa, ale czesto sie nie chce jej blokowac albo na szybko zostawia pod domem... A to okazja czyni zlodzieja.
                                Tych 2 poleconych wyzej nie zapomnisz - dzialaja zawsze
                                Zaplon najlepiej ukryc gdzies przycisk pod tapicerka, do tego tak by to był naturalny ruch.. U mnie nikt ze znajomych nie pyta czemu przy odpalaniu reke mam zawsze w jednym miejscu - prawie naturalne, jak bym chciał fotel regulowac... A bez tego sie nie odpali jednak Oczywiscie z zewnatrz sladu brak, macajac cała tapicerke znajdziesz, ale na to potrzeba sporo czasu...
                                Odciecie gniazda komputera - mozna chowac, ale trzeba znalezc miejsce, troche roboty z tym i serwis moze miec ale.. Najlepiej dolozyc dodatkowe bezpieczniki, ktore podepniesz do skrzynki bezpiecznikow i po ich wyjeciu w gniezdzie nie ma zasilania - dla kazdego mechanika wyglada ze po prostu umarło, ale ty wiesz ze przed wjazdem do serwisu trzeba wlozyc bezpiecznik i spokoj. A po wyjechaniu wyjmujesz, wrzucasz do schowka pod reka nawet i tyle Ktory zlodziej wpadnie by sprawdzic schowki jak mu komp nie działa? Nie mowiac o tym, ze potem musi znalezc gniazdo bezpiecznika, w ktore wlozyc bezpiecznik...

Moja O3 RS

Komentarz

• Infoludek
                                  Drive
                                  • 2014
                                  • 75

A polecisz jakis specow z Mazowsza którzy sie tym zajmują ale zrobią to w sposób kulturalnie techniczny by serwis nie widział ingerencji w elektronikę.

Ps. Pamietam jak cymbał w aso nissan zaczął sie pluc o czujniki parkowania zainstalowany poza aso i powinien zgłosić to do nissana ze była integracja w elektronikie ( czyli podpiecie do żarówki cofania )

Komentarz

• Sebastian75
                                    Elegance
                                    • 2013
                                    • 912

Zamieszczone przez rafiki
                                    Uściślij, bo z pierwszego zdania wynika, że to Volvo jest lepiej wyciszone...poza tym, co Ci miał sprzedawca powiedzieć? Jemu zależy żeby sprzedać jak najwięcej to miał chwalić konkurencję?
                                    Uściślam, moim zdaniem było to dobrze napisane - Volvo S60 jest BARDZIEJ GŁOŚNE niż OIII
                                    Dlatego szacun dla sprzedawcy Volvo, że mi przyznał rację, a nie ściemniał

Komentarz

• rafiki
                                      RS
                                      • 2012
                                      • 15976
                                      • Superb III (3V3)

Sebastian75, a to teraz jasne. Myślałem, że chodziło o sprzedawcę Skody
                                      رافال
                                      Spoty

Komentarz

• Sebastian75
                                        Elegance
                                        • 2013
                                        • 912

Nie

[ Dodano: Nie 23 Lis, 14 19:56 ]
                                        Swoją drogą, sprzedawca w VW powiedział mi, że ich nowy Passat jest ... lepiej wyciszony niż BMW5 - mam zamiar przejechać się nim aby sprawdzić to, może w weekend...

Komentarz

• rafiki
                                          RS
                                          • 2012
                                          • 15976
                                          • Superb III (3V3)

Sebastian75, i don't believe it passat lepiej wyciszony niż bmw5? :bajer
                                          رافال
                                          Spoty

Komentarz

• Sebastian75
                                            Elegance
                                            • 2013
                                            • 912

rafiki,

tak powiedziano

Jedno jest pewne - ja jechałem 3ką i 5ką przed zakupem RSa.

I przy 140 w 3ce bardziej słyszałem szumy niż w OIII - natomiast nie zauważyłem róznicy między OIII i 5ką było to na obwodnicy Krakowa.

Sprawdzę Passata niedługo to zobaczę, jak on jest w stosunku do mojego RSa

Komentarz

• adamwo
                                              Rider
                                              • 2011
                                              • 359

O BMW 3 pisali na forum BMW , że głośne w środku i O3 od niego cichsza.
                                              RS Stage 2 335/450

Komentarz

• ErNOL9xp7
                                                Drive
                                                • 2014
                                                • 54

zastanawiać nad komfortem jazdy na gumach 40
                                                O komforcie moim zdaniem na polskich drogach można zapomnieć na takich gumach. Na autostradzie na pewno będzie bezpiecznie ale nie na nierównościach... Przerabiałem to:-)
                                                Pozdrawiam.
                                                ErNOL/Ernest
                                                Skoda Octavia 3 RS TSI Szary Metal + pełno dodatków...

Komentarz

• Sebastian75
                                                  Elegance
                                                  • 2013
                                                  • 912

adamwo,

no proszę, czyli jednak się nie myliłem.

Hm... Jak się okaże, że nowy Passat będzie rzeczywiście cichszy od BMW5 to ... będą to jakieś jaja

Komentarz

• gerard_ktm
                                                    Ambiente
                                                    • 2014
                                                    • 169

jeżeli chodzi o jazdę na oponkach o niskim profilu to jak widzieliście na zdjęciu pewnie mojego klekota mam 19 na profilu 35...wszyscy mówili że nie da się jeździć ale jakoś takiego wrażenia nie odniosłem jak narazie, co prawda miesiąc jazdy bo teraz wersja zima ale dla przykładu brat jeździ M3 na takich samych oponach już 2 rok i jeździ sporo naprawdę i szybko i nie zdarzyło mu się uszkodzić opony ani tym bardziej felgi, trzeba sobie wyrobić nawyk patrzenia na drogę ;-)
                                                    a co do komfortu...albo ma być ładnie albo komfortowo ;-)
                                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=83516

Komentarz

Pracuję...